Ecuadori szederhab
Hozzávalók: 1/2 csésze nagyon sűrű szederlé 2 tojás fehérje 4 kanál cukor színes drazsé
A gyümölcslét, a cukrot és a fehérjét addig keverjük turmixgépben, amíg sűrű habot nem ad. Ekkor kelyhekbe tálaljuk, s a színes drazsékkal díszítjük.
Inkák ősi eledele
10 dkg amarant magot lassú tűzön kipattogtatunk (egyszerre csak keveset, állandóan rázogatva) -így is fogyasztható-, majd mézzel keverve kis gombócokat formázunk, s így csemegézünk.
Kukoricás-zöldbabos csirkeleves
1 konyhakész csirke felaprítva 1 nagy fej vöröshagyma felaprítva 1 ek olaj 1 liter csirkealaplé (készülhet kockából) friss vagy szárított vegyes fűszernövények (petrezselyem, babárlevél, kakukkfű, stb) 1 kk só bors 50 dkg zöldbab (fagyasztott, konzerv vagy előfőzve) 25 dkg csemegekukorica (fagyasztott vagy konzerv) 1,5 dl tejszín vagy tejföl még 4 ek friss petrezselyem
A felhavített olajon pirítsa meg a hagymát. Tegye bele a feldarabolt csirkét, engedje fel az alaplével, adja hozzá a csokorba kötött fűszernövényeket, sózza, borsozza. Fedő alatt csendesen főzze 30-40 percig, amíg a csirke puha lesz.
Vegye ki a csirkedarabokat a lábosból. Távolítsa el a fűszernövényeket és egy kanállal szedje le a habot a leves tetejéről. Ismét forralja fel, keverje bele a babot és a kukoricát. Mérsékelt lángon, fedő alatt főzze kb. 10 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Húzza le a csirkedarabok bőrét, a bőrt és a csontot dobja el. A húst vágja kisebb darabokra, és tegye vissza a levesbe. Főzze együtt további 5 percig.
Vegye le a tűzről, adja hozzá a tejszínt és a petrezselymet. Előmelegített tányérokban, pirított kenyérrel tálalja.
Hozzávalók: 1 1/2 csésze főtt, leszárított vörös indiánbab 1 1/2 csésze paradicsompüré 1/4 csészényi apróra vágott vöröshagyma 1 teáskanál citromlé 2 teáskanál szójaszósz 1 evőkanál datolyavaj (1 csésze magozott datolya elturmixolva 1/2 csészényi vízzel) 1 teáskanál pirospaprika 1/2 teáskanál só
Keverjük össze a hozzávalókat, és öntsük magas falú tepsibe. Süssük 180 C fokon amíg a paradicsomos mártás kicsit "megdermed" rajta. |